Famous betul macaron yg dibuat dari putih telur..dan bermacam macam perisa:lemon,caramel,coffee,orange, strawberry,passion fruits,chocolate,vanilla,pistachios etc..manis memang manis..tapi lembutnya..saya mengikuti kelas masakannya..masa mix bahan2 untuk macaron tu sekejap sahaja tapi bila dah selesai acuannya,biarkan selama 50 minit...barulah dibakar dengan suhu yang tertentu.Masa diangkat dari oven tu..make sure humidity kering dan tidak sejuk,kalau sejuk yang bahagian bawahnya berlubang2...photo yg saya terakan disini: yang macaron chocolate dibawahnya tak elok disebabkan suhu sejuk semasa dikeluarkan dari oven.Dan macaron yg orange(passion fruits)dibawahnya elok kerana suhu yang kering..Dan untuk "la ganache " intinya..mix semua bahan2 dan disimpan dalam peti ais selama 30 minit.Bagi saya yang baru nak belajar memang rasa lama..yang dah biasa tak jadi masaalah..apa2 pun pengalaman itu penting..Macaron adalah sesuai dengan suhu yang kering..(dalam musim panas lagi sesuai...)kalau saya ,rasa teringin nak makan ..beli je lah..hehehe..kecuali nak buat jamuan ..buat jugalah...
bestnya berpeluang belajar buat macaron. Tak nak share resepi ke?
ReplyDeletebolih,nanti kak e-mail..tapi in french language..chef yang ajar from Italy tapi buka kedai macaron kt Marseille..ada few tips.. Laduree di Paris lain rasanya ..
ReplyDelete